Excel’de Dashboard Yapmak
Merhaba arkadaşlar, bu haftaki yazımda sizler ile Excel’de Dashboard hazırlamayı öğreneceğiz. İş yerinde ve okulda sunumlarınızda oldukça işinize yarayacağını düşünüyorum. Bu yazımda ayrıca Excel’in PivotTable ve Slicer özelliklerine de değineceğim.
Öncelikle Dashboard hazırlamaya başlamadan önce kullanacağım verilerden bahsetmek istiyorum.
Firmanızın 4 farklı ürünü olsun, bu ürünlere ait bilgiler de aşağıdaki tabloda gösterilsin.
Ürün Adı | Birim Fiyatı (TL) | Prim (TL) |
AA | 1000 | 100 |
BB | 950 | 95 |
CC | 1500 | 150 |
DD | 800 | 80 |
Burada prim; satış temsilcisinin 1 adet ürünü sattığında kazandığı miktar olsun. Yılın birinci çeyreğinde toplam 48 adet satış temsilcisinin 4 farklı ürün için, 4 farklı şehirde yaptığı satış adetleri, satış tutarları ve her bir ürün satışı için kazandıkları primleri içeren bir data tablonuz olsun. Bu tablonun bir kısmı aşağıdaki gibi görünecektir. Ayrıca sayfanın sonundaki kaynak kısmından verileri indirebilirsiniz.

Buradaki satış rakamları random olarak belirlenmiştir ve 10 ile 2000 arasındaki sayılar kullanılmıştır.
Excel’de Belli Bir Aralıkta Random Data Oluşturmak (Yeri Gelmişken
)
Excel’de belli bir aralıkta random veri oluşturmak için; RandBetween (Rastgelearada) formülünü kullanabilirsiniz. Bu formül ile belirlediğiniz tam sayılar arasında random sayılar üretebilirsiniz.
Kullanımı;

Sonrasında Excel’de her işlem yaptığınızda bu sayı devamlı olarak değişecektir. Dolayısıyla bunu engellemek için kopyala ve değer olarak yapıştır diyebilirsiniz.
PivotTable Oluşturmak
Excel’de “Insert” sekmesinde sol tarafta yer alan PivotTable’a tıklayalım.

Karşımıza açılan pencere aşağıdaki gibi olacaktır. Buradaki Table/Range kısmına tıklayarak tablonuzu seçmeniz gerekecektir.
Ayrıca oluşturulacak olan tablonuzu mevcut sayfanıza veya yeni bir sayfaya oluşturabilirsiniz. Ben genelde yeni bir sayfaya oluşturmayı tercih ediyorum. Bu nedenle aşağıda yer alan “New Worksheet” seçeneğini seçiyorum.

Seçimlerimi yaptıktan sonra “OK” diyorum ve karşıma aşağıdaki gibi bir sayfa açılıyor. Burada sayfanın adını sonradan “Pivot-1” olarak değiştirdim çünkü birden fazla hazırlayacağız.

“PivotTable Fields” kısmında tablomun başlıkları aşağıdaki alanda gösterilir.

Bunun altında kalan yerlerde gösterilen Filters Rows Columns ve Values kısımlarını kullanarak tablolarımızı oluştururuz.
Oluşturacağım ilk grafikte şehirlere göre yapılan satış miktarlarını görmek istiyorum. Bu nedenle, tablomun satır kısmında (Rows) şehir isimlerini ve bunun karşısında da satış adetlerini görmem gerekiyor (Values).

Yapılan seçimlerden sonra karşımıza gelen tablo aşağıdaki gibidir.
Row Labels | Sum of Satış Sayısı |
Ankara | 381397 |
Aydın | 194542 |
İstanbul | 205317 |
İzmir | 192962 |
Grand Total | 974218 |

Burada değinmek istediğim önemli bir nokta var. Satış sayısı değerleri yukarıdaki tablomuzda toplam olarak görünüyor. Eğer başka bir formatta görmek isterseniz Values kısmında görmek istediğiniz değeri girdikten sonra yanındaki aşağı bakan üçgen işaretine tıklayabilir ve sonrasında “Value Field Settings” butonuna basabilirsiniz (Yandaki görselde gösterildiği üzere).

Tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılır. Buradan istediğimiz formatı seçebiliriz. (Toplam değeri, Ortalama, Max vb.) Ben bu uygulama için toplam (Sum) değerini seçtim.
Şimdi verilerime uygun bir Chart seçmem gerekiyor. Normalde bu gösterimi sütun grafiği ile yapacaktım fakat daha farklı olmasını istedim. Bu nedenle Map gösterimi ile yapacağım. Bunun için PivotTable tablosunu kopyalayarak başka bir alana değer olarak yapıştıralım. Sonrasında “Insert” alanından “Maps” butonuna tıklayalım.

Karşımıza aşağıdaki gibi bir grafik gelecek ve daha sonra bunu düzenlemek için üzerine çift tıklayalım.


Sağda açılan düzenleme sayfası yandaki gibi olacaktır.
“Map Area” bölümündeki “only regions with data” seçeneği ile sadece verilerinizin olduğu illeri gösterebilirsiniz.
“Map Labels” bölümünden şehir isimlerini ekleyebilirsiniz.

Grafik görünümünde istediğiniz düzenlemeleri yapabilirsiniz. Grafiği düzenlemek için sağ tarafta açılan alanda ilgili konumda bulunan “Number” kısmından veri kategorisinde yazan geneli değiştiriyorum. Satış sayısı olduğu için sayıyı seçeceğim. Sizde verinizin türüne göre seçiminizi yapabilirsiniz.
Düzenlemeleri yaptıktan sonra grafiğim aşağıdaki gibi göründü.

Diğer veri tablolarımı oluşturmak için ayrı bir PivotTable oluşturmam gerekiyor. Yine aynı şekilde verilerimizi seçip PivotTable ekle butonuna basıyoruz ve yeni bir sayfada PivotTable oluşturuyoruz.
İkinci tablomuzda, ürün türüne göre satış sayısını görelim. Bu durumda “Rows” kısmında ürün tipi, “Values” kısmında satış sayısı olmalı. Grafiği kendinize göre düzenledikten sonra yine Dashboard sayfanıza yapıştırabilirsiniz.

Şimdi de ayrı ayrı PivotTable oluşturarak, şehir ve ürün türüne göre toplam satış tutarları için grafikleri oluşturalım. Yine yukarıdaki adımları uygulayacağız.
Son olarak hazırlamak istediğim grafik, satış temsilcilerinin aldığı primleri gösteren bir grafik olacak. Fakat 48 tane temsilcimiz olduğu için bunu bir grafikte göstermek zor olabilir. Bu nedenle şu şekilde bir grafik hazırlayacağım.
Yeni bir PivotTable oluşturalım. Bu grafikte görmek istediğimiz değerler; satış temsilcilerinin (Rows alanı için seçeceğiz) satışlarından aldıkları primler (Values alanı için seçeceğiz).

Karşımıza gelen tablo yandaki gibi olur. Sonrasında bu tablo için pasta grafiğinin altında yer alan donut grafiğini ekleyelim


Bu grafiği seçtikten sonra karşımıza yandaki gibi bir grafik gelir. Burada tüm satış temsilcileri görünüyor. Böyle bir görünüm olmasını istemiyoruz aslında ama bunun düzenlemesini birazdan yapacağız.
Dashboard Sayfasını Hazırlamak
Excel’de yeni bir sayfa açarak “Dashboard” olarak adlandıralım.
İsteğinize bağlı olarak sayfa tasarımını yapabilirsiniz. Ben Canva’dan bir Dashboard arka planı oluşturdum ve bunu Excel’de sayfa arka planı olarak ayarladım.
Sonrasında hazırladığım grafikleri ilgili yerlere kopyala yapıştır yaparak yapıştırdım. Şimdi bir Slicer ekleyeceğim. Bunun için öncesinde grafiklerden birine tıklayarak “Insert” sekmesinden “Slicer” seçeneğini seçiyoruz.

Karşımıza yandaki gibi bir pencere açılır, burada tüm grafikler için ortak olanı seçebiliriz. Ben bu çalışma için “Satış Temsilcilerini” seçtim. Sonrasında aşağıdaki gibi bir Slicer karşımıza gelir.

Oluşturduğumuz bu Slicer’ın diğer grafikler ile bağlantısını oluşturmamız gerekiyor. Oluşturduğumuz Slicer’ın üzerine tıklarız ve sonrasında Slicer sekmesinde yer alan “Report Connections” butonuna tıklarız ve karşımıza açılan pencereden seçebileceğimiz grafik listesini görürüz. Ben bu uygulama için hepsini seçtim.

Böylece herhangi bir satış temsilcisini seçtiğimizde onun ile ilgili verileri Dashboard üzerinde görebileceğiz.
Örneğin aşağıda; Büşra’nın ürün türüne göre satış sayısı ve yine şehir ve ürün türüne göre satış miktarı ve bu satışlardan kazandığı primler görülmektedir.
