POWER BI Nedir?
Merhaba, uzun zamandır benimde öğrenmek istediğim ve oldukça faydalı bulduğum Power BI hakkında sizlere bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim.
İlk yazımda Power BI’ın ne olduğundan ve ne amaçla kullanıldığından bahsedeceğim. Sizler için faydalı olmasını umuyorum ve keyifli okumalar diliyorum.
Power BI Nedir ?
Power BI (Business Intelligence), Microsoft’un sunduğu birbirinden bağımsız veri kaynaklarını bir arada raporlayarak veri analizi yapmanızı sağlayan hızlı bir veri analizi aracıdır. Kısa bir süre içerisinde görsel olarak etkili raporlar oluşturmanıza yardımcı olur. Tüm platformlarla (mobil cihaz, bilgisayarlar) uyumlu bir şekilde çalışabiliyor olması kullanıcılar için oldukça kolaylık sağlayan özelliklerinden biridir.
Power BI ile verilerinize kolaylıkla bağlanabilir, verileriniz çok uzun olsa dahi aralarında ilişki kurabilir, sorgular ile verilerinizi şekillendirebilir ve hızlı bir şekilde veri analizi yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırladığınız raporları istediğiniz kişiler ile kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
Power BI’ın, bilgisayarımızda ilk kez açtığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere açılır. Sağ üst köşede normalde “Sign in” düğmesi yer almaktadır. Buradaki düğmeye tıklayarak daha önce tanımlamış olduğunuz e-mail vb. bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz.
Aşağıdaki görselde de görüldüğü üzere, karşımıza gelen ekranda bize yardımcı olabilecek videolar yer almaktadır.

Herhangi bir veri tabanını bağlamadığımızda masaüstü versiyonunda karşımıza gelecek olan ekran aşağıdaki gibi olacaktır. Burada kırmızı ile çerçeve içerisine alınmış bölgede dört adet sekme yer almaktadır.
- Giriş
- Ekle
- Görüntüle
- Yardım
Dosya açma, kaydetme, dışarıdan veri alma vb. işlemlerin yer aldığı listeyi “Dosya” butonuna tıklayarak açabilirsiniz.

Bunun yanı sıra ana ekranda sol yanda bulunan çerçeve içerisinde gösterilen 3 adet düğme vardır. Bunlar sırası ile;
- Report (rapor görünümü)
- Data (veri görünümü)
- Model (ilişkiler)‘dir.
Sağ tarafta ise filtre, görselleştirme (visualizations) bölümleri yer almaktadır.
İlerleyen yazı dizisinde, yukarıda bahsettiğim bu bölümleri daha detaylı inceleyeceğiz. Umarım sizler için keyifli bir yazı olmuştur.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere !
Kaynakça:
https://docs.microsoft.com/en-us/learn/modules/get-started-with-power-bi/1-introduction
Görsel Kaynak:
http://powerbirussia.ru/2016/05/30/147/