Merhaba, bu haftaki yazımda kalite araçlarından biri olan balık kılçığından bahsedeceğim. Öncelikle balık kılçığını hangi durumlarda kullandığımıza kısaca değindikten sonra sizlere balık kılçığını nasıl oluşturduğumuzu göstereceğim. Keyifli okumalar dilerim.

1943 yılında, ilk defa Kaoru Ishikawa tarafından kullanılan balık kılçığı diyagramı; neden-sonuç diyagramı veya Ishikawa diyagramı olarak da bilinmektedir. Sonuçları ortaya çıkaran nedenleri bulmak için beyin fırtınası tekniğinden yararlanan bir kalite aracıdır. Bir problemin nedenleri araştırılırken veya probleme çözüm yolları aranırken kullanılabilmektedir. Problemleri yaratan kaynakların daha rahat tespit edilmesi için genel başlıklar kullanılabilir. Bu başlıklar aşağıdaki gibi olabilir:

  • İnsanlar
  • Makineler
  • Çevre
  • Ölçüler
  • Malzemeler
  • Yöntemler

Balık kılçığı oluşturmak için Minitab kullanabiliriz. Bunun dışında görsel olarak daha ilgi çekici şablonların olduğu web siteleri de bulunmaktadır. Yazının sonunda sizinle bu sitelerin birkaçını paylaşacağım.

Minitab’da Balık Kılçığı Diyagramı Oluşturmak

Bir işletmede üretilen A ürününün giyotin makinesi ile kesilmesi esnasında bir hata oluşsun ve işlemden sonra oluşan ürünün boyutlarının istenilen spesifikasyon sınırları arasında olmadığı fark edilsin. Bu hatanın nedenlerini bulmak için endüstri mühendisleri ve ilgili birim personeli bir araya gelerek beyin fırtınası yapmış olsun ve aşağıdaki ana başlıklar altında bu problemin olası nedenlerini yazsınlar.

Tablo-1

Şimdi Minitab’da balık kılçığı diyagramı oluşturalım. Öncelikle, worksheet kısmına yukarıda gördüğümüz tablodaki verileri gireriz. Sonrasında “Stat> Quality Tools> Cause and Effect” seçimini yaparız.

Sonrasında karşımıza gelen pencere aşağıdaki gibi olur.

Burada “Causes” yazan alana ana başlıklarımızı atarız. Daha Sonra “Label” yazan yere ana başlıklarımızın adını girebiliriz. Daha sonra da problemin sebep olduğu sonucu “Effect” yazan kısma girerek işlemimizi tamamlarız.

Sonuç olarak karşımıza gelen balık kılçığı diyagramı yukarıdaki gibi olacaktır.

Bunun dışında aynı diyagramı farklı araçlar kullanarak da yapabiliriz. Bu araçlardan bazıları:

Canva

Canva’da birbirinden farklı balık kılçığı şablonu bulmanız mümkün. Bu şablonlardan bir tanesini seçerek oluşturduğum diyagram aşağıdaki görselde gösterilmektedir.

Venngage

Yine Canva gibi Venngage’de de birbirinden farklı şablonlar mevcut. Buradan da balık kılçığı diyagramı oluşturabilirsiniz.

Drawi.o

Eğer oklar kullanarak kendiniz çizmek isterseniz Drawi.o kullanabilirsiniz. Oldukça kullanışlı bir araç olduğunu söyleyebilirim. Akış diyagramları, değer akışı haritalandırma sembollerini de içermektedir. Ayrıca ücretsiz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur. Balık kılçığı oluşturmak için sizin de bildiğiniz siteler varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere!

Kaynakça

Görüntülenme Sayısı:
136 views