Herkese Merhaba arkadaşlar, bu yazımda araştırmalarıma dayanarak edindiğim bilgiler ile yapay zekânın e-ticaret üzerindeki etkisinden bahsedeceğim.

Yapay Zekâ ile İnsan Etkileşimi (Görsel 1)

Yapay Zekâ Nedir?

Yapay zekâ, bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri akıllı canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir. Microsoft tarafından 2016’da Twitter aracılığı ile yapay zekâ robotu Tay piyasaya sürülmüştü. Daha sonra Twitter hesabı üzerinden kışkırtıcı ve saldırgan tweetler göndermeye başlamasıyla tartışmalara neden oldu ve Microsoft’un bu hizmeti lansmanından yalnızca 16 saat sonra kapatmasına neden oldu. Bu serüven ile gelişen yapay zekâ daha sonrasında farklı alanlarda da yer almıştır. Makine öğrenmesi ve bir alt kolu olan derin öğrenme özellikle son yıllarda önemli gelişmeler kaydederek farklı sektörlerde pratik uygulamaları destekleyecek olgunluğa ulaşmıştır. Bugün e-ticaretin lider şirketlerinden Amazon, Alibaba, Ebay ve Rakuten; sahte ürün yorumlamalarının tespit edilmesi, akıllı asistanlar, ürün ve içerik önerileri gibi alanlarda büyük veri ve bilişsel teknolojileri uygulamaktadır.

Reklam ve Yapay Zekâ

Gelişmekte olan yapay zekâ teknolojisi insanların davranışlarından anlamlı sonuçlar çıkartmaya başlayarak doğru öneri prensiplerini kullanıp insanları iyi tanımakta ve karar almalarını kolaylaştırmaktadır. Tüketicinin gün içerisinde neleri arattığı, hangi markaları incelediği gibi veriler depolanarak anlamlı birer veri haline getirilirken tüketicinin neyi isteyebileceğine ve neyi seçebileceğine yönelik veri modelleri kurulmaktadır. Günümüze bakıldığında ise müşterilerin internet üzerindeki verileri ve sosyal medya davranışları hibrit bir şekilde analiz edilmektedir. Toplanan veriler sonrasında programatik reklamcılık devreye girmektedir. Genel bir tanım yapmak gerekirse yayıncı ve reklam veren arasında alım-satım süreçlerini bilgisayar aracılığı ile otomatikleştirilmesini ifade eder. Bu süreçte geri dönüş ihtimali yüksek olan müşteriler hedeflenir. İşletmeler riski azaltmak adına çerez bilgilerinden de faydalanmaktadır. Ürün satışını maksimum seviyeye ulaştırmak adına ürün veya reklamı herkese göstermek yerine kişiye özel analizler ile doğru kişiyi doğru ürün noktasında birleştirmektedir. Konum bilgileri kullanılarak hedef kitleyi daha büyük bir bölüme ulaştırmaktadır.

Yapay Zekâ Kullanımı (Görsel 2)

Markalar Yapay Zekâyı Nasıl Kullanıyor?

Daha önce muhtemel olarak konuşkan ara yüzlere denk gelmişsinizdir. Bir web sitesine girdiğinizde genel olarak sizi sağ alt köşede chatbot’lar veya bir program kurarken otomatik asistanlar karşılamaktadır. Bunlar sizin neleri tercih ettiğinizi hatırlayıp ona göre öneri sunmaktadırlar. Şu an öğrenmek noktasında olan ara yüzler gelecekte sizi daha iyi analiz edecek ve daha iyi öneriler sunacaktır. Örnek vermek gerekirse Marcel, yapay zekâ ve otomatik öğrenme teknolojisi kullanan ilk kişisel profesyonel asistan olma özelliğini taşıyor ve hangi Publicis ofisinde çalıştıklarına bakılmaksızın Publicis’in yeteneklerini müşteri brief’leri ile birleştirmeye yardımcı olan bir teknoloji getirmeyi planlıyor. M&C Saatchi insanların nasıl tepki verdiğini ölçerek metnini, tasarımını, fontunu ve diğer yaratıcı etkenlerini düzenleyen dünyanın ilk yapay zekâ posterini geliştirdi. Markaların kullandığı diğer bir yöntem ise görsel yapay zekâdır, yani artırılmış gerçekliktir. Bu sayede müşteri ile bağlantı kurulurken bir üst noktaya geçiş yapılmaktadır. Yani ne kadar çok veri işlenirse o kadar çok verim alınmaktadır.

Sonuç

Görüldüğü üzere yapay zekâ pazarlamada ve pek çok alanda etkili olmaktadır. Kampanyaların ve satış miktarındaki artışların ne kadar etkili olduğunu yapay zekâ sayesinde görebiliyoruz. Dolayısıyla gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte sürekli gelişmekte olan markalar varlıklarını sağlamlaştırabilmek adına yapay zekâyı öğrenmelidirler. Her marka, stratejilerini yapay zekâ ile doğru noktada birleştirmelidir.

Kaynakça:

Görüntülenme Sayısı:
35 views