Düşeyara(VLOOKUP) Formülü Nasıl Kullanılır?
Uzun veri tabloları ile karşılaştığımda en çok işime yarayan excel formüllerinden biri “Düşeyara”ydı. Bu nedenle düşeyaranın nasıl kullanıldığını sizlerle paylaşmak istedim.
Düşeyara formülü sayesinde uzun veri setlerinden, aradığınız değer ile ilgili bilgileri kolayca bulabilirsiniz.
Örneğin tekstil ürünleri üreten bir firmaya aşağıdaki ürünlerden 1000 adet sipariş gelmiş olsun.
Beyaz Desensiz Kumaş Klasik Kısa Gömlek |
Krem Çizgili Kumaş Klasik Bol Paça Pantolon |
Krem Çizgili Kumaş Klasik Kısa Ceket |
Açık Gri Desensiz Klasik Pantolon |
Bu siparişlerin sisteme girişinin yapılması için ürünlerin stok kodlarını bulmak istiyorsunuz. Stok kodlarını uzun bir excel listesinden hızlıca bulmak için düşeyara formülünden yararlanabiliriz. Düşeyara formülü ingilizcede VLOOKUP olarak kullanılır.

Düşeyara(Vlookup) fomülü için; öncelikle aranan veriyi seçeriz (lookup_value), sonrasında aradığımız bu verinin hangi tablo aralığında aranamasını istiyorsak o tablo aralığını seçeriz (table_array), sonrasında istediğimiz veri hangi sütunda yer alıyorsa o sütunun numarasını yazarız(col_index_num), son olarak da aralık bak(range_lookup) opsiyonel argümanında; Doğru(True) yada Yanlış(False) seçenekleri seçeriz.
Eğer True seçilirse; yaklaşık eşleşmeyi sonuç olarak getirir. Tablodaki arama yapılmasını istediğiniz sütunun sayısal veya alfabetik olarak sıralanacağını varsayar ve tabandaki en yakın değeri arar.
False seçilirse; tam eşleşmeyi sonuç olarak getirir. tablo_dizisinin arama yapılmasını istediğiniz sütununda, aranan_değer argümanında belirtmiş olduğunuz veri ile birebir aynı olan varsa o değeri arar.
Gelen siparişleri aratacağımız tablo aralığı aşağıdaki gibi olsun.

Gelen siparişlerin stok kodlarını Vlookup formülü ile bulacak olursak;

Burada adı kısmına, müşterinin siparişindeki;
Beyaz Desensiz Kumaş Klasik Kısa Gömlek
ifadesini yazalım
Sonrasında stok kodu yazan hücrenin altına, stok kodunu aratmak için düşeyara formülünü yazalım.
Burada B7 (lookup_value) hücresi kırmızı ile çerçeve içine alınmış olan hücredir. Bu hücreye aranması istediğimiz değeri yazarız. Bu örneğimizde; “Beyaz Desensiz Kumaş Klasik Kısa Gömlek” değerinin stok kodunu bulmak istiyoruz. Bu nedenle B7 hücresine bu değeri yazdık.
F:G (table_array) aralığı tablo aralığıdır. Değeri bu tablo aralık içerisinde arar.
Sarı kare içerisinde belirtilen 2 sayısı, bulunmasını istediğimiz değerin hangi sütunda olduğunu gösterir. Yukarıdaki veri tablomuza bakacak olursak eğer; stok kodu değerlerinin tablonun 2. Sütununda yer aldığını görüyoruz.
Son olarak birebir eşleşme olmasını istediğimiz için Yanlış(FALSE) opsiyonunu seçeriz.
Sonrasında formülü yazdığımız hücreye sonuç gelir. Bu görselde mavi ile işaretlenen yerdir.

Son olarak; Düşeyara kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı durumlar vardır;
- Düşeyara verileri soldan sağa doğru arar bu nedenle aranan değerimiz tabloda ilk sütunda veya en solda olmalıdır.
- Tablonuzun ilk sütunun nerede başladığı önemli değildir.
- Eğer aralık_bak(lookup_arange) değerini doğru(true) veya yanlış(false) olarak belirtmezseniz, formül varsayılan olarak doğru(true) değerini alacaktır.
Düşeyara (Vlookup), çalışma hayatında aktif olarak excel kullananların bilmesi gereken en temel formüllerden biridir. Umarım sizler içinde açıklayıcı ve faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere !