Merhabalar arkadaşlar, bu yazımda sizlere ilk adımımızı atmayı sağlayacak olan Unity’nin kurulumundan bahsedeceğim. 

İlk olarak unity.com ‘a gireceğiz. Karşımıza çıkan ekranda Get Started yazan butona tıklayarak bizi bir sonraki adımımıza yönlendirmesini sağlayacağız.

Bu ekranda karşımıza bol seçenekli bir ekran çıkacak, öncelikle ekranda seçili olan Business butonu yerine Individual butonuna tıklayacağız. Hemen ardından ise Personal seçeneğinin altında bulunan Get Started butonuna tıklayacağız.

(Eğer bir üniversite öğrencisiyseniz Student seçeneğinden yararlanabilirsiniz. Fakat bunun için GitHub hesabınızın öğrencilere yönelik olması gerekmektedir. GitHub hesabınızın öğrenci versiyonunu kullanabilmek için ise üniversitenize ait çeşitli bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Bu sebeple ben yazımda direkt olarak personal hesabı üzerinden anlatım yapacağım.)

Get Started butonuna tıklamamızın ardından karşımıza çıkan sayfada First Time Users ve Returning Users başlıklarında iki farklı seçeneğimiz olacak. Biz, Returning Users başlığı altında bulunan Go Here butonuna tıkladıktan sonra karşımıza çıkan kutucuğu tikleyerek indirmeyi başlatacağız.

Bilgisayarımıza inmiş olan kurulum dosyasının üzerine tıklıyoruz ve kurulumun kısmen başlamasını sağlıyoruz. Burada benim değinmek istediğim bir nokta olacak, kurulumu kısmen başlatılan dosyanızı C ya da D diskine kurabilirsiniz. Fakat ben C diskine kuracağımdan o şekilde anlatacağım sizlere.

Bütün maddeleri onaylayarak kurulumu tamamladığımızda karşımıza Unity’nin arayüzü çıkacak. İlk başta Preferences yazan bir sayfada olacağız (eğer orada değilseniz ayarlar simgesine tıklayarak ulaşabilirsiniz). Bu sayfada eğer seçili değilse General’a tıklayacağız. İlk adım olarak Unity dosyasının nereye kurulacağını seçmemiz gerekli. Bu sebeple, Unity Editors Folder yazan yerin hemen altına gelerek boşluğun en sonunda yer alan 3 noktaya tıklayacağız.

Hemen ardından C diskimizi seçerek içine gireceğiz, diskin içerisine yeni bir klasör oluştur diyerek klasörün adını Unity koyacağız ve o klasörün de içerisine çift tıklayarak gireceğiz. Daha sonra Select Folder diyerek dosyamızı seçeceğiz ve Save yazan mavi butona tıklayarak işlemimizi sonlandıracağız. Hemen altta yer alan Language kısmından da dilimizi İngilizce yapacağız.

Sonraki adımda ise Lisans Management kısmına tıklayacağız. Bu adımda lisansımızı alacağız.

(Lisans sahibi olabilmek için ilk önce bir Unity hesabımızın olması gerekmektedir. Ayarlar simgesinin hemen yanında bulunan yere tıklayarak hesabınızı açabilirsiniz. Ben Google ile senkronize etmeyi tercih ederek hesabımı açtım. Klasik bir hesap açma adımı olduğundan detayını anlatmayacağım.)

Hesabımıza giriş yaptıktan sonra sağ üst köşede Activate New License butonuna tıklayacağız. Karşımıza çıkan kutucuktan Unity Personal’a tıklayacağız ve onun altından çıkan küçük kutuculardan I don’t use Unity professional capacity’e tıklayacak, hemen ardından ise Done butonuna tıklayarak lisansımızı almış olacağız. Unity kullanımı için lisans almak bizler için oldukça önemli bir adımdır, çünkü lisans almazsak Unity’i kullanma imkanımız olmayacaktır. 

Şimdi Unity’e oyun motorunun kurulumunu yapmaya başlayacağız. İlk olarak Preferences yazısının solunda bulunan oka tıklayarak ana sayfaya geçiş yapacağız. Hemen ardından sayfanın solunda gördüğümüz Installs yazısına tıklayacağız. Bu yazıya tıklayarak girmiş olduğumuz sayfanın sağ üstünde yer alan ADD butonuna tıklayarak karşımıza tekrardan küçük bir ekran çıkmasını sağlayacağız. Bu kısımda Unity’nin sürümleri yer alacak. Bizler Unity 2019 versiyonunu kuracağız şimdilik. Seçimimizi yaparak next butonuna tıklayacağız ve sonraki adıma geçmiş olacağız. Karşımıza çıkan sayfanın amacı Unity içerisinde hangi modüllerin yer alacağını seçmemiz olacak. Çoğu modül sonradan eklenebileceği için ben şu anlık sadece önceliklerimizi seçeceğim ve bu şekilde kurulumumuza devam edeceğiz. Buradan Microsoft Visual Studio Community 2019’u seçeceğiz (büyük ihtimalle seçili olacaktır). Next butonuna tıklayıp onay verilmesi gereken kısımlara onayınızı verdikten sonra, Done butonuna tıkladığınızda otomatik olarak kurulum başlayacaktır. Bazı kısımlarda sizden onay almak için bildirimler çıkabilir ya da otomatik olarak kurulum devam edebilir. Bildirim çıkması durumunda onay vererek işleme devam edebilirsiniz.

Visual Studio Manuel Kurulum

Kısaca Visual Studio’nun manuel kurulumdan bahsedelim şimdi. Öncelikle Visual Studio’nun kendi sitesine girin. Girdiğinizde karşınıza Visual Studio’nun sürümleri çıkacaktır. Visual Studio yazanın aşağısında yer alan mor butona gelerek Community 2019’a tıklayacağız. Klasik adımlarla bilgisayarınıza inen dosyayı kurabilirsiniz. Daha sonrasında karşınıza gelen ekranda bulunan Installed kısmında Unity’de kurmuş olduğunuz sürüm gözükecektir (eğer gözükmüyorsa Available kısmından indirebilirsiniz). Burada oyun için yapmamız gereken kurulumda ilk olarak Modify’a (Değiştir) tıklayacaksınız. Sonuç olarak karşımıza yanda belirtmiş olduğum ekrandan çıkacak. Sayfayı aşağı indirdiğimizde zaten Game Development Unity’nin tiki olacaktır. Unity otomatik olarak bunun kurulumunu yaptığından tiklenmiş olarak gözükecektir. Bunun dışında Desktop Development with C++’ı açabilirsiniz (büyük ihtimalle seçili olacaktır), bu ekstra kütüphanelerde işe yaramaktadır.

(Eğer daha önceden kuruluysa Game Development Unity’nin tikini kaldırmalısınız, aksi takdirde ayarlarınız karışacaktır.)

Tüm bu seçme işlemlerinin sonuna geldiğimizde Kapat butonuna tıklayarak işleminizi sonlandırabilirsiniz.

Artık oyun yapmaya ve projemizi oluşturmaya başlayabiliriz! Bunun için Unity’de Projects kısmına geliyoruz. Hemen New butonuna tıklayarak önümüze yeni bir pencere açılmasını sağlıyoruz. Eğer otomatik olarak seçili değilse 3D butonuna tıklıyoruz ve sağ tarafta kalan alanları doldurmaya başlıyoruz. İlk önce projemizin ismini yazıyoruz, hemen ardından ise nereye kaydedeceğimizi seçiyoruz. Diskimizi seçtikten hemen sonra daha önceden açmış olduğumuz Unity adlı dosyaya girip yeni bir dosya daha açıyoruz. Ben adını UnityProjects koydum fakat siz istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Bu adımları yanda bulunan görseller yoluyla tamamlayabilirsiniz.

Şimdi ise karşınıza işlemlerimizi gerçekleştireceğimiz ekran çıkacak. Fakat başlamadan önce yapmamız gereken 1 önemli adım daha var. Öncelikle sol üst köşede bulunan Edit’e tıklıyoruz, hemen ardından karşımıza çıkan seçenekler içerisinden Preferences’i seçiyoruz. Bu seçimi gerçekleştirdikten sonra karşımıza ufak bir pencere çıkacaktır. Bu pencerede bulunan External Tools sekmesine tıklayıp giriş yapıyoruz. Giriş yaptığımız sekmede External Script Editor yazan başlığın sağında bulunan kutucuğa tıklayarak Visual Studio 2019 (Community) seçeneğini seçiyoruz. Eğer Visual Studio 2019 (Community) seçeneği yoksa Visual Studio 2019’u da seçebilirsiniz.

Görsel Kaynakça:

Görüntülenme Sayısı:
137 views